dinsdag 2 mei 2017

Madelief zit in week 5 dit gebeurt er in haar buik

Week 5 (29 tot 35 dagen)
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken. De kop en romp worden gevormd, tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.
De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.
De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.
  Hoelang duurt de dracht van een hond? En wat gebeurt er in deze tijd?
Gemiddeld duurt de dracht van de teef 62 dagen, maar dat kan ook een paar dagen meer of minder zijn. Vaak wordt gezien dat een dracht met veel pups korter duurt en een dracht met weinig pups langer. Als er weinig pups in de buik zitten dan mag de dracht ook weer niet te lang duren, want dan worden de pups te groot en kunnen ze er niet meer uit op de normale manier. Een dracht met minder dan 3 pups mag niet langer dan 67 dagen duren en een dracht met meer dan 3 pups mag niet langer dan 70 dagen duren. Duren ze wel langer dan moet de geboorte opgewekt worden of moet er een keizersnede plaatsvinden.
Evolutie foetus:
Dag 1Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals
Dag 2Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.
Dag 3/4De spermatozo├»den bereiken de eitjes in de eileiders.  
Dag 5De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt
Dag 6De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 7De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s  mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 8De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 9 t/m 13Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes
Dag 14 t/m 16De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s
Dag 17Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 
Dag 18/19De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.
Dag 20Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.
Dag 21/22De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.
Dag 23/24Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
Dag 25Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere malen per dag voeden.
Dag 26/27Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
Dag 28/29Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.
Dag 30Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.
Dag 31
Dag 32
Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.
De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. Niet te veel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.
Dag 33/34Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.
Dag 35 t/m 43
Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.
Dag 44 t/m 46
Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.
Dag 47/48Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.
Dag 49De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.
Dag 50/51De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.
Dag 52/53Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.       
Dag 54Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt moeten worden met warm water, je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppies makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.
Dag 55/56Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden met warm water .
Dag 57Er kan nu melk uit de tepels komen.
Dag 58/59Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.
Dag 60/61De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.
Dag 62 t/m 65
Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten